Pentru editia din acest an, organizatorii au pregatit o noua surpriza: organizarea in premiera a unei competitii intre startup-urile locale pe segmentul fintech, competitie care va fi jurizata chiar de industria de plati electronice, in cautare de parteneriate cu jucatori non-bancari.
De altfel, sugestia organizarii unei astfel de sesiuni de prezentari a venit chiar din partea responsabililor cu transformarea digitala din principalele banci locale.
Dupa doua luni de documentare, am selectat cele mai inovatoare si promitatoare fintech-uri locale, care pot schimba fata industriei serviciilor financiare. Lista completa aici.
Ne-am concentrat pe fintech-uri care au trecut de la stadiul de idee si au ajuns la produs, unele dintre ele înregistrând deja vanzari, chiar consistente.
Pentru ca unele sunt mai avansate decat altele, vom avea doua categorii: junior fintech – pentru ”early stage / work in progress” si senior fintech – pentru cei care au deja clienti si au trecut la faza de extindere, chiar daca au numai doi sau trei ani de la infiintare.
Scopul final al evenimentul este sa punem fata in fata industria de banking cu startup-rile locale, specializate pe servicii financiare, pentru a facilita astfel initierea unor colaborari si parteneriate; totul trebuie privit in context de PSD2 (noua Directiva Europeana privind Serviciile de Plata, intrata in vigoare din ianuarie 2018), ”open banking” dar si GDPR (Eegulamentul privind protectia datelor cu caracter-personal, ce va intra in vigoare din mai 2018).
Este pentru prima oara când industria serviciilor financiare se intalneste cu oferta de servicii din partea companiilor fintech locale la un asemenea nivel de reprezentativitate.
Banci, scheme internationale de plata, IFN-uri si institutii de plata, procesatori de card, giganti IT si startup-uri in acelasi loc, analizand posibilitatile de dezvoltarea a modelelor de business.
Evaluarea solutiilor si a modelelor de business prezentate se va face de un juriu reprezentativ pentru industria serviciilor financiare, format din responsabilii de transformarea digitala din primele 5 cele mai mari banci ale Romaniei (BCR, Banca Transilvania, BRD, ING Bank si Raiffeisen Bank), la care se adauga reprezentantii schemelor internationale de plata (Mastercard si Visa), procesatorilor de card (PayU, Netopia, Wirecard), Asseco, Idemia (fost Oberthur), Asociatia de Plati Electronice din Romania – APERO, SIA (procesator de plati la nivel european) precum si o serie de alte entitati non-bancare.
Lista completa a membrilor juriului o gasiti aici.
.
In ceea ce priveste criteriile de jurizare, indicatorii minimali luati in calcul se prezinta dupa cum urmeaza:
. non-cash impact
. scalabilitate / potential de extindere in alte tari
. originalitate
. model de business
. ”user friendly”
. ”best presentation”
Fiecare criteriu va fi notat de la 1 la 10. Din insumarea punctajelor primite pe fiecare criteriu in parte va rezulta punctajul final.
.