PREMIILE GALEI NOCASH


Nominalizari

In fiecare an, NOCASH invita comunitatea sa de experti – care acum a ajuns la aproximativ 150 de specialisti – sa jurizeze nominalizarile pe care le facem. Pentru a asigura o relevanta sporita votului, juratii nu se pot exprima in favoarea serviciului sau produsului lansat de compania in cadrul careia activeaza. Votul ramane insa o optiune personala.

Ca noutate, la editia cu numarul 19 – desfasurata in restrictiile impuse de Covid-19, organizatorii au propus o lista cu nominalizari atat pentru activitatea din 2019 cat si, separat, pentru perioada de stare de urgenta & alerta, din acest an.

Specialistii au putut alege o singura nominalizare din fiecare categorie. In optiunea lor au tinut cont de urmatoarele criterii: inovatie, tehnologie, scalabilitate si impact in piata.

In continuare va prezentam lista completa a nominalizarilor:

NOMINALIZARI PENTRU ACTIVITATEA DIN 2019

PREMIERA  ANULUI VOT
Lansare Apple Pay – simultan de sapte institutii, care a permis ulterior tuturor institutiilor financiare o foarte buna adoptie a propriilor solutii de mobile wallet.
CEC Bank & BT – primele banci din Romania care au lansat serviciul de plati instant, ce permite transferul banilor interbancar, intre doua banci diferite, “account to account”, in mai putin de 10 secunde.
Lansare Visa Direct & eMag – serviciu de plăți instant, prin care clienții își pot primi banii înapoi in cel mult 30 de minute de la aprobarea tranzactiei, atunci când returnează produse sau servicii achiziționate cu cardul online. Primul comerciant din Europa care a implementat serviciul este eMAG (Instant Money Back).
PIONIERAT in industria platilor electronice VOT
Libra Internet Bank – serviciul Moneytou powered by Mastercard – banca a oferit tehnologia pentru un serviciu inovator de transferuri de bani rapide prin aplicatia de instant messaging Viber; disponibil initial in Ungaria.
BT – Clienții bancii pot retrage bani de la bancomat cu telefonul, prin aplicația BT Pay și Apple Pay. Opțiunea este valabilă, de asemenea, pentru clienții care folosesc accesoriile contactless din colecția BT Pay.
Viva Credit – pentru serviciul de transfer de bani rapid al unei finanțări în cardul indicat de client, dezvoltat de către NETOPIA Payments, și implementat în parteneriat cu Alpha Bank Romania, utilizând soluțiile Mastercard Send și VISA Direct.

 

PARTENERUL ANULUI VOT
BNR – pentru lansarea Fintech Innovation Hub, menit sa incurajeze si sa sustina inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata.  
Ministerul Turismului – pentru decizia de acordare pe card a voucherelor de vacanta  
DRUID – lansarea noii generaţii de asistenţi virtuali specializaţi în servicii financiare.  

 

NOMINALIZARI PENTRU ACTIVITATEA DIN 2020

“Best Move in Covid-19 time”

 

e-administratie VOT
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) –  introducerea semnaturii electronice in toata administratia  
CNA –  pentru ca a inteles ca plata online a taxelor si impozitelor pe ghiseul.ro trebuie promovata in toata media sub forma unui mesaj de interes public. Masura s-a vazut in cresterea fara precedent a numarului de utilizatori ai platformei ghiseul.ro.  
ANAF – identificarea video pentru inregistrarea in Spatiul Privat Virtual – in plus, persoanele inregistrate in SPV pot face plata obligatiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar, prin interconectarea cu platforma ghiseul.ro  
ADR – HG prin care toate serviciile din sectorul public vor fi integrate in platforma de plati online Ghiseul.ro, inclusiv transportul in comun, salubritatea, energia termica, apa sau canalizarea.  

 

 

Carduri VOT
Revolut – pentru introducerea cardurilor Junior & posibilitatea de a tranzactiona aur
BCR – banca permite seniorilor sa poata cere telefonic activarea incasarii pensiei pe card, precum si livrarea cardului acasa, pe cheltuiala bancii.
BT – banca permite incarcarea in aplicatia proprie de wallet si a cardurilor emise de alti emitenti, banci sau fintech-uri.
Raiffeisen & Rompetrol – pentru lansarea serviciului Cashback. Clientii pot face retrageri pe card de maxim 200 lei/tranzactie cu comision 0%, direct de la casa de marcat, in cele 156 de benzinarii proprii.
BenefitOnline.ro – Cardurile de vacanta vor putea fi folosite pentru achizitionarea de vacante in Romania direct prin booking.com – cea mai mare platforma de rezervari din lume.
Mastercard – pentru dublarea de la 100 lei la 200 lei a limitei pentru o tranzactie de plata contactless (fara PIN) – chiar daca recomandarea a fost implementata doar de emitentii cardurilor de masa.

 

TransferGo – pentru lansarea opțiunii de transfer direct pe cardul bancar, ca facilitate suplimentară față de trimiterea fondurilor în contul IBAN. Măsura face transferul de bani mai simplu, fiind nevoie doar de datele de pe cardul de debit/credit pentru realizarea operațiunii.

 

 

ecommerce VOT
MegaImage – pentru eliminarea platii ramburs la livrare. Pentru a evita contactul prelungit la predarea produselor, livrările din Supermarket Online în această perioadă au fost limitate la plata online cu cardul.  
Tazz by eMag – Mancare gatita livrata impreuna cu produse din showroom-urile eMAG. (Platforma EuCeMananc devine Tazz by eMAG.)  
NETOPIA Payments – compania a adoptat 3D Secure 2.0, pentru toti comerciantii inrolati in platforma. In plus, a lansat o platforma de comenzi, integrata in aplicatia mobilPay Wallet.  
BT – lanseaza un hub online pentru cumparaturi de acasa; in plus, banca lanseaza cu Ebriza o aplicatie de ecommerce pentru comercianti.  
Paysera –  lanseaza facilitatea de plati ecommerce, direct din aplicatia de Internet Banking. In momentul achitării coșului de cumpărături pe pagina de internet a magazinului online, va exista un link care face trimitere către Internet Banking-ul utilizatorului, urmând ca plata să se realizeze și în absența unui card bancar. Fintech-ul a devenit si prima companie nebancara care permite IMM-urilor romanesti sa deschida un IBAN local online.  
ING Bank – lanseaza o platforma online de shopping. DealWise este o aplicatie in care poti accesa mai multe categorii de oferte personalizate privind achizitionarea de produse si servicii de la anumiti comercianti. Vanzatorul produselor si serviciilor este comerciantul online, iar clientul va putea achizitiona aceste produse si servicii la pretul prezentat de acesta.  

 

 

 

Plati & digital banking VOT
CEC Bank – banca integreaza aplicatia de mobile banking cu platforma ghiseul.ro astfel ca taxele si impozitele pot fi interogate si platite cu mobilul. Banca a lansat si „CEC IN”, facilitate prin care clientii isi pot deschide conturi 100% online, din tara sau din strainatate.
Alpha Bank – pentru lansarea unui proiect pilot pentru solutia SoftPOS – o aplicatie ce transforma telefonul mobil in POS.
BT Pay – platile online se vor confirma din app, folosind amprenta sau metoda de deblocare a telefonului. Se elimina astfel introducerea codului sms in pagina securizata de plata. Pentru persoanele fizice, banca a lansat si posibilitatea de a deschide 100% online un cont curent
BCR – dupa un proiect pilot de 4 luni, banca a extins in martie plata contactless in toate statiile Metrorex. Solutia a început să fie implementată și în mijloacele de transport în comun ale Societății de Transport București S.A. din Capitală.
First Bank – banca trece la semnatura electronica, calificata, la distanta si vinde toate produsele si serviciile 100% online, prin Video Advisory 2.0 -„sucursala virtuală” a băncii.
BRD – pentru implementarea la nivel local a platformei Octet, dedicata tranzactiilor B2B intre IMM-uri. Cumpărătorii au posibilitatea de a alege să achite cu ajutorul cardului, chiar dacă furnizorul nu procesează plăți cu cardul, în timp ce vânzătorii pot accepta plățile în conturile lor bancare, indiferent de modul în care cumpărătorul alege să plătească.

 

Visa – pentru parteneriatul cu Trans Sped – deţinătorii de carduri Visa Business, Gold, Platinum sau Infinite, vor putea primi semnătură digitală cu certificat calificat în cloud emis de Trans Sped, cu valabilitate de un an, la pretul de 8 euro. Pretul este de 11 euro pentru un certificat Cloud cu valabilitate de doi ani, si de 14 euro pentru o valabilitate de trei ani. Oferta este valabilă până la 31 decembrie 2020.

 

Libra Internet Bank – banca a oferit IBAN-uri pe lei pentru nu mai putin de trei fintech-uri: Monese, Paysera si TransferWise, fiind singura cu o asemenea strategie de deschidere fata de competitia non-bancara.

 

 

 

Tehnologii emergente & new business models VOT
biometrie – PayByFace lanseaza platile cu un “selfie”, cu orice card bancar. In plus, in urma unei parteneriat cu Up Romania, PayByFace le oferă utilizatorilor de carduri Up Dejun și Up Cadou posibilitatea de a face plăți în magazinele partenere prin simpla scanare a feței pe un iPad instalat la punctul de vânzare.  
AI & Machine Learning –  DRUID lanseaza un chatbot pentru automatizarea gestiunii amanarii ratelor la creditele bancare.  
Blockchain – ELROND Network au dezvoltat o tehnologie ce permite transferul de valoare intre oricine, oricand, oriunde si la un cost de pana la 100 de ori mai mic decat in prezent.