Banca Nationala a Romaniei va lansa anul viitor un mediu de test pentru solutiile inovatoare cu care vor veni fintech-urile in domeniul serviciilor financiare si de plati

. „Consideram ca Innovation Hub este doar inceputul in ceea ce inseamna deschiderea autoritatii de supraveghere pe partea de plati, in special, si inovatii.”

. „Visul nostru este sa avem cat mai repede cu putinta acest regulatory sandbox. Vom vedea si cum il reglementam. In acest an ne pregatim. Nu stim ce inseamna partea de reglementare. La anul sigur (n.r. il vom lansa).”

Comunitatea de specialisti NOCASH a desemnat castigator Banca Nationala a Romaniei la categoria Patrenerul Anului, pentru lansarea Fintech Innovation Hub in 2019. Prezenta la festivitatea de premiere de la Gala NOCASH, Ruxandra Avram – Director al Directiei de Monitorizare a Infrastructurii Pietei Financiare si a Platilor in BNR , a declarat urmatoarele:

Am plecat cu foarte multa incredere in momentul in care am decis sa avem aceasta apropiere intre toti actorii pietei, fara discriminare. Fintech-urile erau deja in spatiul UE. Aveam din piata unele informatii. Ne-am intrebat: cum ii aducem pe toti aici? Cel mai bun prilej a fost sa creezi un canal astfel incat noi sa fim in permanent contact cu ei, cu evolutia pe care ei vor sa o aiba in piata.”

Este de mare succes. Nu avem timp sa putem raspunde in timp, tuturor solicitarilor fintech-urilor care se adreseaza Bancii Nationale prin acest canal de comunicare, Fintech Innovation Hub. Insa rezultatele sunt benefice pentru piata, pentru tara. Nu suntem doar un punct pe harta. Suntem in randul lumii in domeniul platilor si al tehnologiilor avansate si credinta mea este ca parteneriatul autoritate – piata va functiona din ce in ce mai bine. Noi suntem extrem de deschisi, bineinteles urmarind cu mare strictete principalele sarcini pe care BNR le are in calitate de autoritate.”

La randul sau, Raluca Micu – Sef Serviciu Monitorizare a Plăților și Instrumentelor de Plată in cadrul BNR a spus in discursul sau de la festivitatea de premiere ca lansarea Fintech Innovation Hub este doar inceputul.

Consideram ca Innovation Hub este doar inceputul in ceea ce inseamna deschiderea autoritatii de supraveghere pe partea de plati, in special, si inovatii.”

Este cunoscut ca noi avem atributii si pe noile cerinte legate de reglementare, deschiderea bancilor catre furnizorii terti, autentificarea stricta. O sa ne implicam si o sa urmarim in continuare gradul de pregatire al pietei pentru alinierea la ce inseamna open banking,” a declarat Micu.

De altfel, cele mai multe dintre inovatiile si modelele de business cu care fintech-urile au venit in aceasta perioada de pandemie catre BNR, pentru a solicita sprijin si un punct de vedere, au fost tocmai pe open banking.

„Intr-adevar a fost o efervescenta nu neaparat foarte mare dar inovatiile care au venit catre noi si care ne-au solicitat punct de vedere si sprijin, am dat curs acelor solicitari, am incercat sa consiliem fiecare entitate, cu solutia propusa catre zona care i se aplica. Pentru ca cele mai multe in cazul nostru sunt catre zona de open banking adica sunt catre cadrul de reglementare si nu in afara acestuia. Si atunci, practic, noi ii obisnuim cu ideea de a intra intr-un proces de licentiere si cam ce inseamna cerinta de conformitate pe zona aceasta.”

Si pentru ca fintech-urile se plang ca dureaza prea mult acest proces de licentiere, Raluca Micu a facut urmatoarele precizari:

Procesul de licentiere nu trebuie sa ne asteptam sa fie unul prietenos dar este practic un vot de incredere pe care autoritatea il da unei institutii care dupa aceea, trebuie sa avem in vedere si ca, merge sa presteze servicii si la nivel transfrontalier cu acest pasaport pe care il obtin(e). Va fi prezenta in 27 de state.

Ce urmeaza? Noi reglementari, inclusiv pentru un „sandbox”

Nu sunt vesti bune ca nu o sa mai fie reglementari. Comisia Europeana tocmai ce a anuntat ca anul viitor vom avea un PSD3. Dar cred ca este un semn ca avem un reglementator deschis la dialog cu toate entitatile pietei, inclusiv cu noii jucatori, fintech-urile,” a declarat Raluca Micu.

Ruxandra Avram: „Nu ne oprim aici. Deja de saptamana viitoare, vom incepe discutiile cu un consultant strain, pentru a ne pune in aplicare visul nostru de a inchide acest cerc printr-un regulatory sandbox pe care Banca Nationala il va gazdui.”

Asa cum precizeaza chiar doamna Avram, „este vorba de un mediu de testare, controlat”.

Pentru ca inca nu se stie cum anume va fi reglementat acest mediu de test de la Banca Centrala, Avram spune ca in acest an se vor face pregatirile necesare, urmand ca lansarea efectiva sa aiba loc anul viitor.”

Visul nostru este sa avem cat mai repede cu putinta acest regulatory sandbox. Vom vedea si cum il reglementam. In acest an ne pregatim. Nu stim ce inseamna partea de reglementare. La anul sigur (n.r. il vom lansa).”

Piata isi doreste acest pas si a anticipat luarea unei asemenea masuri de catre BNR. Intr-un sondaj publicat pe nocash.ro cu privire la ce alte initiative ar trebui sa urmeze pentru punerea in valoare a Fintech Innovation Hub, comunitatea NOCASH s-a exprimat dupa cum urmeaza: